ماجرای سروهای حافظیه ، سرو چهارم را چرا بریدند؟
به گزارش وبلاگ نخبگان، انتشار ویدیو درباره قطع درخت سرو قدیمی حافظیه جنجال برانگیز شد.

ماجرای قطع سرو قدیمی مجموعه حافظیه در روزهای اخیر جنجال برانگیز شده است. یکی از راهنمایان گردشگری فعال در استان فارس در روزهای اخیر ویدیویی از مجموعه حافظیه منتشر کرد و در آن شرح داد که در سه گوش محوطه آرامگاه اکنون سه سرو قدیمی وجود دارد، اما جای یک سرو خالی است؛ سروی که بریده شده و سایه آن در بخشی از روز روی آرامگاه حافظ می افتاد.
انتشار این ویدیو به سرعت بازتاب پیدا کرد. این ویدیو با اظهار نظرهای مختلفی درباره قطع درخت سرو قدیمی در شبکه های اجتماعی مختلفی منتشر و خبرساز شد.
پیمان سودمند، راهنمای گردشگری ای که ویدیو درباره سروهای حافظیه را منتشر نموده بود، درباره این ماجرا به وبلاگ نخبگان می گوید:
مدتی پیش با یکی از دوستان حافظ شناس، بازدیدی از حافظیه داشتیم و در جریان این بازدید قصه سرو چهارم در کنار آرامگاه حافظیه را شنیدم. حافظیه در حال حاضر سه سرو در نزدیکی آرامگاه دارد اما سرو چهارمی نیز در ضلع دیگری وجود داشته است. این سرو متاسفانه سالها پیش به علت کج شدن، قطع شد.
در اشعار حافظ یک بیت داریم که انگار حافظ آن موقع این بیت شعر را مخصوص این درخت گفته باشد. بیت حافظ این است:
به سر سبز تو ای سرو که گر خاک شوم/ ناز از سر بنه و سایه بر این خاک انداز
و این درخت به شکلی کج شده بود که در بخشی از روز سایه آن روی آرامگاه قرار می گرفت.
این راهنمای گردشگری درباره انتشار ویدیو از این سرو می گوید:
این ماجرا برای شخص من جالب بود و همواره فکر می کردم که کاش این درخت را مهار نموده بودند و این بیت شعر هم زیر این درخت قرار می گرفت. این چنین اقداماتی در حوزه گردشگری بسیار تاثیر گذار است و درصورتی که به شکل مطلوب روی آن ها کار گردد، حتی در سطح بین المللی جلب توجه می نماید. مدتی پیش در بازدید خودم از حافظیه ویدیویی برای روایت قصه این سرو ضبط و منتشر کردم.
انتشار این ویدیو در صفحه شخصی پیمان سودمند به سرعت با واکنش های گسترده روبه رو شد. آنالیز وبلاگ نخبگان نشان می دهد که بازنشر این ویدیو فقط در یکی از رسانه های خارج از کشور حدود دو میلیون بازدید داشته است. هم زمان نیز بعضی در شبکه های اجتماعی به قطع این درخت واکنش نشان دادند؛ اتفاقی که هر چند مربوط به گذشته بود، اما سر و صدای زیادی به پا کرد.
پیمان سودمند درباره واکنش های بعد از انتشار ویدیو می گوید:
دو روز بعد هم از میراث فرهنگی استان فارس تماس گرفتند و شرحاتی هم درباره این اتفاق دادند. کارشناس میراث فرهنگی در تماس با من، اصل داستان را تایید کردند و گفتند این درخت به علت وزش باد کج شده بود و خطر سقوطش روی آرامگاه و بازدیدکنندگان وجود داشت. ایشان گفتند که این اتفاق حدود هشت سال پیش اتفاق افتاده است.
بر اساس نظر کارشناسان در آن موقع تصمیم به حذف این درخت گرفته شد و از آنجایی که درخت بزرگ و تنومندی بود، برای مهارش احتیاج به جرثقیل داشتند اما امکان حضور جرثقیل هم در محدوده ارامگاه وجود نداشت. ایشان بعلاوه شرح دادند که سایه به طور دائمی روی آرامگاه حافظ قرار نمی گرفت. البته به نظر من این خودش جاذبه ای برای اوقات خاص روز در حافظیه بوده و مثل مسجد نصیرالملک می توانست در بخشی از روز، مورد توجه بیشتر گردشگران قرار بگیرد.
میراث فرهنگی: کوشش کردیم تا سرو را حفظ کنیم
تجلی، مدیر اسبق مجموعه حافظیه شیراز که در جریان ماجرای قطع این درخت قرار داشت نیز از جمله مسئولانی بود که به این ویدیو واکنش نشان داد. او به فارس گفته است:
ماجرا از این قرار است که حدود هشت سال پیش این درخت سرو که در ضلع شرقی مجموعه قرار داشت به علت طوفانی که به وقوع پیوست کج شد و ریشه های آن از زمین بیرون آمد. در همان زمان داربستی اطراف درخت نهاده شد و چندماهی هم مستقر بود تا بتوانیم درخت را حفظ کنیم اما پس از مشورت با سازمان فضای سبز شهرداری معین شد که این درخت علاوه بر احتمال خطر سقوط و آسیب به بازدیدکنندگان، به علت خارج شدن ریشه از خاک، بعد از مدتی خشک می گردد. با هماهنگی سازمان فضای سبز شهرداری شیراز این درخت قطع شد. اینکه گفته می گردد سایه این درخت بر آرامگاه مشرف بوده منوط به موقعیت جغرافیایی خورشید در آسمان فرق دارد و امکان وجود سایه از سمت سایر درخت ها هم وجود دارد؛ جذابیت آرامگاه حافظیه و فضای معنوی حاکم بر محیط آنجا به قدر کافی دلپذیر و جذب کننده است و ارتباطی با یک درخت خاص ندارد.
واکنش های عمومی به این ویدیو نشان می دهد که افکار عمومی نسبت به حفظ محوطه های تاریخی سرشناس همچنان حساسیت بالایی دارد. مجموعه حافظیه یکی از پربازدیدترین محوطه های تاریخی فرهنگی کشور است و طی سال های اخیر نیز اتفاقات مختلفی مانند شکسته شدن شیشه آرامگاه حافظ در آن خبرساز شده است.
منبع: کجارو